Jonel planeerib oma toidureise hoolikalt ette ja tal on plaanid tehtud juba mitmete kuude kaugusele ette. Hiljuti külastas ta Argentinas maailma number üks grillrestorani Don Julio. „Kõige tähtsamad on toitlustuses toorained ja kui me räägime Argentinast, siis nad on teatavasti väga kõvad lihakasvatajad ehk parim tooraine tuleb sealt,“ vastas Jonel Rauno uurimise peale, mis teeb ühest grillrestoranist parima.
Maris uuris, mis hea tooraine tagamaad on – mida veistele süüa antakse, kas nad söövad ka noa ja kahvliga, kuidas neid turgutatakse, paitatakse ja masseeritakse? „Eks need ole need tingimused, ajalugu ja kogemused – seal on farmerid, kes on aastasadu seda teinud. Nemad on spetsialistid ja lõpubossid, kes teavad, kuidas neid loomi kasvatada,“ rääkis Jonel. „Masseerimised ja asjad on rohkem Jaapani teema.“
„Ma sain aru, et nad ikka oskavad asja teha ja nad on parimad,“ muljetas Jonel elamust maailma parimas grillrestoranis.
Kuidas sattuda sellistesse gurmeerestoranidesse ja -elamustele? Nagu spordifännid jälgivad oma iidoleid, jälgib Jonel maailma tipprestoranide edetabeleid ja sotsiaalmeediat, mida järgmisena külastada. „Ma lähen alati õpihimuga toidureisidele,“ rääkis Jonel.
Grillihooaeg on aga Eestiski ukse ees – Jonelil on Endla talus värskelt valminud grillikoolituskeskus ja start antakse juba sel reedel, 9. mail esimese grilliõpitoaga. „Me hakkame inimestele tutvustama ja üheskoos kokkama, kuidas kasutada keraamilisi söegrille. Me ise kasutame Big Green Egge, aga kindlasti ei pea ainult seda kasutama,“ rääkis Jonel plaanidest ja et grillimiseks sobivad ka muud keraamilised söegrillid kui kuulus suur roheline muna.
Suvel korraldab Jonel juba neljandat korda toimuvat Koppelmaa Toidufestivali, mis toimub ka tänavu 19. juulil Endla turismitalus. Toidufestival pakub maitseelamusi maailma eri paikadest – kohal on kokad Eestist, Belgiast ja Vietnamist. Gurmeeelamusi pakutakse ka Itaalia köögist.
„110% annan ma garantii, et kui eelnevad kaks aastat Vietnamist kokk kohal käinud, siis tema on olnud kõige populaarsem,“ rääkis Jonel, et toidufestivalil saab kogeda maitseid, mida mujalt Eestist ei leia.
See ei ole tavaline toidufestival, kus eri putkade vahel jalutades saab endale meelepärase ampsu möödaminnes valida. Koppelmaa Toidufestivali puhul on tegemist pigem gurmeerestorani elamusega vabas õhus. „Meil on viis käiku süüa ja teid teenindatakse lauast. Saabumisel ootavad teid tervitusjook ja -amps,“ kirjeldas Jonel, millist elamust võib Koppelmaa Toidufestivalilt oodata. Hea ja parema nautlemise kõrvale esineb Ott Lepland. Sündmus toimub vabas õhus, kuid ka vihma korral on katus pea kohal – selle pärast muretsema ei pea.
Muide, just Joneli juhitud Endla talu valges küünis toimub augustikuus Retro FMi Megapidu.
Lisainfo ja festivali piletid leiad siit!
Kuula kõigest lähemalt allolevast heliklipist!